2 Haziran 2017 Cuma

Fındık Nasıl Yetiştirilir?

Fındık Nasıl Yetiştirilir?
Fındık besleyici özelliği çok yüksek olan bir yemiştir. Nişasta, şeker, vitamin bakımından ciddi anlamda zengindir. Kuru fındıkta %66 yağ, %17 azot bulunur. Vitaminler arasında en çok A ve B vitaminleri bulunur. Nadir olarak bulunan E vitamini de, buğdayla birlikte, fındıkta da bulunmaktadır.
100 gram kuru fındık 683 kalori verir ki bu miktar cevizden çoktur (Ceviz: 652), yağlara yakındır (yağlar: 790-850). Maden içeriği olarak da fındık liste başlarında yer almaktadır. İçerisinde en çok potasyum, fosfor, kalsiyum bulunur.
Fındık, çok yağlı bir yemiş olduğu için, besleyici olmakla birlikte, sindirimi zor olan bir yemiş türüdür. Bu nedenle midesi zayıf olan insanların tüketmesi pek tavsiye edilmez. Ayrıca, yağlı besinlere karşı diyet yapmak zorunda bulunan insanların da fındıktan kaçınmaları gerekir. Buna karşılık, çocuklara, yeni yetişenlere, yüksek kalori sağlaması nedeniyle, ciddi anlamda çok faydalıdır.
Fındık özellikle hekimlikte de çok faydalı bir yemiştir. Fındık yağı badem yağı ile aynı özellikleri taşımaktadır. Fındık, barsak yumuşatıcı olarak kullanıldığı gibi özellikle yanıklara merhem olarak da sürülür ve ciddi faydası vardır. Ayrıca, fındık yağı, bol vitaminleriyle deriyi beslediği için, çoğunlukla güzellik kremlerinin içeriğinde kullanılır.

Fındık Nasıl Yetiştirilir?
Fındık Türkiye’de en çok Karadeniz kıyılarında ve Giresun bölgesinde yetişmektedir. Yurdumuz fındık üretiminde Dünya sıralamasında birinci sıradadır. Türkiye'deki fındık ağaçlarının sayısı 160 milyonun üstündedir ve yılda yaklaşık olarak 70-80 bin ton fındık alınır ki bu miktar dünya fındık üretiminin yarısından çoktur.
Fındık ağacının özelliklerinden biri de humus bakımından zengin olması, hafif kumlu, killi serin toprakları sevmesidir. Fındık ağaçlarının kökleri dik olarak 1 metre derinliğe kadar inebilmektedir. Killi topraklarda genel olarak çoğunlukla, tombul fındık, kumlu-killi topraklarda ise sivri fındık yetişmektedir. Fındık, yapraklarını döküp toprakta humus meydana getiren ağaçların gölgeliklerine, soğuk bölgelerde güneye bakan, kuzeye kapalı yerlere dikilmelidir.
Fındık tohumundan, çelikle, daldırma ile aşı ile üretilebilirse de en iyisi kök diplerinden süren fışkınlarla yetiştirme türüdür. Bu sürgünler ilkbahara yakın, ağaçlar daha uyanmadan, köklü olarak alınır, sonbaharda derince kirizme edilmiş,gübrelenmiş toprağa dikilmelidir. Fidanlar, 4-5 yıl sonra yemiş vermeye başlarlar. O zamana kadar oldukça sık çapalanmak istemektedir. Yemiş vermiş ağaçların da, kıştan önce, dipleri açılarak aralarındaki toprak bellenmeli, toprağa yakın iki fışkın bırakılarak öteki fışkınlar kesilmelidir. Yaşlı dallar sonbaharda budanmalı, toprağa ara sıra bol gübre verilmelidir. İyi bakılan fındık ağacı 50-60 yıl ömrü olabilmektedir.
Fındığa dadanan zararlı böceklerin başında fındık kurdu gelmektedir. Larva halindeyken yemişin içine girip tırtıl olan bu böcek fındığın içini yer ve fındık bitkisini öldürür. Bir de oberea linkaris denilen bir tırtıl daha vardır ki bu da filizlerin içini kemirir, yapraklar solar, buruşur ve fındık ölür. Bunlara karşı çeşitli ilâçlarla vaktinde savaşa geçmelidir.
Türkiyede yetişen fındıkların başlıca türleri şunlardır:
Tombul (Yağlı) Fındıklar: Kabuğu ince, açık renk, içi yuvarlaktır. Yüksek yerlerde de yetişir.
Sivri Fındıklar : Kabuğu kalın, esmer, içinin ucu sivri, dibi yuvarlaktır. Soğuğa pek gelemez, deniz kıyılarında daha iyi yetişir.
Palaz Fındıklar: Tombul fındıktan daha iri, biraz yassıdır, kabuğu koyu kırmızıdır. Deniz kıyılarında, toprağının altı çakıl olan yerlerde daha iyi yetişir.
Badem Fındıklar: Sivri fındıktan daha iri, daha yassıdır. Kabuğu incedir, kırmızıya çalar koyu renktedir. Biçimi bademi andırır, lezzetli bir fındıktır.
Kara Fındık: Kalın kabuklu, esmer renkli, iri, az yağlı bir fındıktır.
Kuş Fındığı: Tombul fındığa benzer; yalnız, dibi düz değildir, kabuğu parlak, incedir.

Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

Toprak Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Kayısı bol güneş isteyen bir bitkidir. Tınlı, nemini tutabilen yapıdaki organik içeriği olan yüksek toprakların tercih edilmesi gerekir. Organik içeriği ne kadar yüksek ise toprak o kadar verimli olacaktır.
Budama Nasıl Yapılmalıdır?
Kayısının ağaç boyu; 5 metre ile 5,5 metreyi geçmeyecek şekilde budanmalıdır. Meyve oluşması için dallar güneş ışığını doğrudan almalıdır. Dallar aralanmalıdır. Yukarı büyüyen dallar kısaltılmalıdır. Kayısı bitkisinde kuru dallar kesilir.
Kayısıda kesinlikle sert budama yapılmamalıdır.
Toprak Nasıl İşlenmelidir?
Kayısıda derin sürümden kaçınılmalıdır. Ekim ile kasımda 10-15 cm, yaz aylarında ise 8-10 cm işlenmelidir. Ağaç gövdesine yakın işleme sırasında çok dikkat edilmelidir. Ağaca zarar verilmemelidir.
Ph Derecesi Ne Kadar Olmalıdır?
Ph derecesi 6,5 ile 7,5 arasında olmalıdır. Bu aralık optimum şartlardır.
Sulama Nasıl Yapılmalıdır?
Kayısı yılda 5-10 kez sulanması gereken bir bitkidir. Sulamaların nasıl olacağına dair kesin bir yargıda bulunamamaktadır çünkü illere göre değişmekle beraber, sıcak ve kurak bölgelerde, mayıs ayının sonu ile haziran ayının başı zamanlarında başlanır, sonbahar yağmurlarına kadar, 15-20 günde bir sulanmalıdır. Sulamanın erken kesilmesi, seneye verecek çiçek sayısını düşürür.Bu nedenle sulama erken kesilmemelidir.
Kayısı ağaçlarında meyve yükü arttıkça, su ihtiyacı da o denli artacaktır. Hasattan 10 gün önce mutlaka sulama yapılmalıdır.
Kayısıda fazla su verildiğinde gövdeden ve dallardan zamk çıkarır. Yapraklar küçülür ve sararır. Bir süre sonra kurur.

Hasat Nasıl Yapılmalıdır?Kayısıda kademeli meyve oluştuğundan dolayı, hasatta kademeli olmaktadır. Kayısıda meyveler üstten alta doğru olgunlaşmaktadırlar. Hasat 3 defa yapılmalıdır. kuru kayısı yapılacaklar, iyice olgunlaştıktan sonra toplanmalıdır. Hasat sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde yapılmalıdır.

Su Verme Zamanı Nasıl Anlaşılır?Sabah veya akşam saatlerinde, birkaç yaprak avuç içinde sıkılır. Buruşup kırılmıyorsa, sulama zamanı gelmiş demektir. Ses çıkararak kırılıyorsa, sulama zamanı gelmemiştir.

Kayısı Ağaçlarında Hangi Sulama Çeşitleri Uygulanmalıdır?Kayısı bitkisindde, çanak sulama, tava sulama, yağmurlama sulama gibi yöntemler uygundur.

DOPİNG İLE KAYISI BAHÇELERİNİZDE VERİMİ ARTTIRIN
İÇERİK
w/w
ORGANİK MADDE %
40
TOPLAM AZOT %
5
ORGANİK AZOT (N) %
1
SUDA ÇÖZÜNÜR POTASYUM OKSİT
2
pH
4,5-6,5

BİTKİSEL MENŞELİ SIVI ORGANİK GÜBRE
  • DO-PING tamamen bitkisel kaynaklı bir üründür.
  • DO-PING yüksek organik madde içeriği sayesinde toprağın yapısını düzenler.
  • DO-PING su ile her oranda karıştırılabilir ve toprağa uygulanır. Her türlü sulama sisteminde (yağmurlama, damlama ve salma sulama) kolayca uygulanabilir.
Üretimde kullanılan organik hammadde kaynağı şilempedir.

Kullanım Alanı
Doz
Kullanım dönemi
Sebzeler
(domates, biber, patlıcan, marul,lahana,hıyar,...)
Yapraktan
250-300cc/100ltsu
Dikimden iki hafta sonra ilk uygulama yapılır ve hasada 10 gün kalana kadar sürdürülür.
Topraktan
2-4 kg/da
Dikimden iki hafta sonra ilk uygulama yapılarak son hasat dönemine kadar 10 gün aralıklarla sürdürülür.
Narenciye
Yapraktan
250-300cc/100ltsu
Meyve tutumundan itibaren, meyve normal iriliğe ulaşıncaya kadar uygulama yapılır.
Topraktan
3-4 kg/da
Çiçek gözlerinin kabarmaya başladığı dönemde ve hasat döneminden bir ay öncesine kadar 20-25 gün aralıklarla yapılır.
Meyve ağaçları
(Elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, nar, antepfıstığı, kivi)
Yapraktan
300 cc/100 lt su
Yaprak oluşumundan hasat dönemine kadar
Topraktan
3 kg/da
Bitkilerin toprağa şaşırtıldığı dönemden hasat dönemine kadar
Tarla Bitkileri

Yapraktan
250-300cc / 100ltsu
Yabancı ot ilaçları ile birlikte, 2 uygulama
Topraktan
3-4kg/da
Her sulama suyu ile birlikte
Çiçeklerde
Yapraktan
150-200cc/100ltsu
Yetişme döneminden hasat dönemine kadar
Topraktan
2-3 kg/da
Yetişme dönemi boyunca 10 gün aralıklarla
Çim alanlarında
Topraktan
2-3 kg/da
Yetişme dönemi süresince 2 kez
Bağ
Yapraktan
250-300cc/100ltsu
Yaprakların oluşumundan koruk dönemi sonuna kadar
Topraktan
3-4 kg/da
Yaprakların oluşumundan hasat dönem sonuna kadar
Muz
Topraktan
2-5 kg/da
Meyve oluşum döneminden itibaren

Organik tarımda kullanılabilir sertifikası olan mükemmel sonuçlar veren organik gübre doping life, tamamen bitkisel kaynakl bir ürün olma özelliğine sahiptir.
Organik gübre doping, yapısında yüksek oranda organik madde içerdiği için, toprağın içerisinde bulunan mikroorganizmaların çoğalmasını sağlar ve toprağın yapısını düzenler.
Organik tarımda kullanılabilir sertifikas bulunan organik gübre doping, meyvede ve bitkide istenilen doku sertliğini sağlar, meyvelerin kalitesini gözle görülür şekilde arttırır ve raf ömrünü de uzatıcı özelliğe sahiptir.
Mucize ürün organik gübre doping, su ile istenilen oranda karıştırılabilir ve toprağa uygulanabilir, istenildiği takdirde yağmurlama, damlama, salma sulama gibi her türlü sulama sisteminde de güvenle kullanılabilir.
Organik gübre doping, damla sulama sistemlerinde uygulandığı takdirde, memelerde tıkanma yapmaz.
Yararlı mikroorganizmala populayonunu arttırma özelliğine sahip organik içeriği yüksek organik gübre dir.
  • Damla sulama sistemlerinde memelerde tıkanma yapmayan organik  bitki besinidir.
Doping bitkisel menşeli sıvı organik gübre, organik tarımda kullanılabilir sertifikalı bir üründür.

SİPARİŞ İÇİN: DOPİNG ORGANİK GÜBRE