|
|
Buğday Yetiştiriciliği ve Püf Noktaları
Buğday Nedir? Neden Önemlidir?
Buğday bitkisi, tek yıllık bir bitkidir. Buğday, her türlü iklim ve
toprak koşullarında yetişebildiği gibi çok sayıda çeşide sahip
olmasından dolayı, dünyanın hemen hemen her tara fında yetişebilen bir
bitkidir. Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen
tarım ürünü olması nedeniyle önemli bir tarım ürünüdür.
Buğday Hangi Tür Toprakta ve İklimde Yetişmektedir?
Buğday çoğunlukla ılık ve serin ortamlarda yetişen bir bitkidir.
Gelişiminin il evrelerinde yani çimlenme ve kardeşlenme evresinde yüksek
sıcaklıklardan hoşlanmaz. Sıcaklık genel olarak 5-10 ºC civarında ve
nisbi nem %60'ın üstünde olduğu durumlarda bitki normal gelişmeşimine
devam etmektedir.
Vegatatif gelişenin ileri devresinde (sapa kalkma) fazla sıcaklık
istemeyen bir bitkidir. Buğday, 10-15 ºC'lık sıcaklık, %66 nisbi nem ve
az ışık, iyi bir gelişme için optimum şartları ifade etmektedir.
Buğday bitkisi için yıllık yağışı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde
optimum şartlarda yetişebilmektedir. Kaliteli ve bol ürün yıllık yağışı
500-600 mm olan yerlerde veya toprakta bu nemi sağlayacak sulamalarda
alınabilmektedir.
Buğday genel olarak derin, killi, tınlı-killi olan ve yeterli organik
maddesi olan fosfor ve kireci bulunan, kumlu tınlı topraklarda yetişmeyi
seven bir bitkidir. Unutulmamalıdır ki, toprakta bulunan organik madde
arttıkça, buğdayın verimi de aynı oranda artmaktadır.
Buğday için besin maddesi yönünden fakir topraklarda kaplıca çeşitleri,
orta şartlarda ekmeklik çeşitleri, en iyi şartlarda da makarnalık
çeşitleri ekmek daha uygundur.
Buğdayda Yeriştirme Teknikleri Nelerdir?
Bölgemizde kuru ve sulu koşullarda buğday çeşitli kültür bitkileri ile münavebeye girmektedir.
Kuru Koşullarda Ekim Nöbeti Nasıl Olmalıdır?
Buğday-Nadas-Buğday
Buğday-Mercimek-Buğday
Buğday-Mercimek-Arpa
Sulu Koşullarda Ekim Nöbeti Nasıl Olmalıdır?
Buğday-İkinci ürün-Pamuk
Buğday-İkinci ürün-Sebze
Buğday-İkinci ürün-Yem bitkileri
Buğday-İkinci ürün-Pamuk-Arpa-İkinci ürün
Buğday-İkinci ürün-Mercimek-İkinci ürün
(İkinci ürün: Yerfıstığı, Mısır, Susam, Ayçiçeği vs.)
Buğday Çeşitleri Nelerdir?
Kaplıca grubu buğdaylar (Hayvani yem olarak ve hayvan yemi olarak kullanılır.)
Makarnalık grubu buğdaylar
Ekmeklik grubu buğdaylar
Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalıdır?
Kuru Koşullarda Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalıdır?
Bölgemizde kuru koşullarda buğday-nadas veya buğday-mercimek ekim nöbeti
uygulanmaktadır. Bu nedenle buğday-nadas sisteminde, buğday hasadını
takiben hiçbir toprak işlemesi yapılmadan, ekim sahası kışı geçirdikten
sonra, erken ilkbaharda mart ayının ikinci yarısından itibaren toprak
uygun tava geldiğinde soklu pullukla sürüm yapılmalıdır. Daha sonra
sonbaharda diskharrow + tırmık ve tapan çekilerek tohum yatağı
hazırlanmalıdır. Buğday-Mercimek hasatından sonra toprak gölge tavında
iken derin sürüm yapılmalıdır. Daha sonra sonbaharda diskharrow + tırmık
ve tapan çekilerek tohum yatağı hazırlanmış olur.
Sulu Koşullarda Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmadır?
Sulanan sahalarda buğday genellikle çapa bitkileri ile münavebeye
girmektedir. Bu nedenle sonbaharda ön bitki hasatından sonra, bitki
kalıntıları temizlenmeli veya uygun alet ekipmanla parçalanmalı, bundan
sonra döner kulaklı pullukla derin sürüm yapılıp, toprağa
karıştırılmalıdır.
Daha sonra diskharrow ve tırmık çekilerek keseklerin toprağa
karıştırılmalıdır. Daha sonra diskharrow ve tırmık çekilerek keseklerin
kırılması sağlanır. Kesekler kırıldıktan sonra flot çekilerek, tohum
yatağı hazırlanır.
Buğdayın Ekim İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?
Buğday ekimi bölgemizde genellikle 15 Ekim-15 Kasım
tarihleri arasında yapılmaktadır. Ekimde geç kalınmamalıdır. Aksi halde
kışlık buğdaydan da, yazlık buğday gibi düşük verim
elde edilmektedir. Onun için günlük ortalama ısının 5-8 ºC etrafında
seyrettiği devrede buğday ekimi yapılmalıdır. Kışlık buğdayların 5-8 cm
derinlikte ekilmesi verimin artmasında önemli etkendir. Ekime hazır
vaziyetine getirilen tohum yatağına kuru koşullarda 15-17 kg/da, sulu
koşullarda ise 13-15 kg/da üzerinden mibzerle ekim yapılmalıdır. Ekimden
önce tohum mutlaka civalı ilaçlarla ilaçlanmalıdır.
Buğdayın Gübrelemesi Nasıl Yapılmalıdır?
Buğdayda dengeli bir gübreleme yapmak için gübre mutlaka
toprak tahlilleri neticesine göre atılmalıdır. Araştırmalar sonucunda;
Bölgemizde buğdaya kuru koşullarda 6-8 kg/da N, 9 kg/da P2O5, sulu
koşullarda ise 16 kg/da N, 13 kg/da P2O5 karşılığı azotlu ve fosforlu
gübre verilmesi önerilmiştir. Azotlu gübrenin ilk yarısı ve fosforlu
gübrenin tamamı ekimde, azotun ikinci yarısı ise kardeşlenme
başlangıcında uygulanmalıdır. Azotlu gübre toprak yüzeyine, fosforlu
gübre mibzerle banda verilmelidir.
En İyi Buğday Gübresi Hangisidir?
Buğday, mısır ve çeltik için özel üretilen gramino adlı gübremizi önermekteyiz.
İÇERİK |
% w/w |
ORGANİK MADDE |
32 |
TOPLAM AZOT (N) |
8,3 |
ORGANİK AZOT (N) |
0,3 |
NİTRAT AZOTU (N) |
6 |
AMONYUM AZOTU (N) |
1 |
ÜRE AZOTU (N) |
1 |
TOPLAM FOSFOR PENTAOKSİT (P2O5) |
5 |
SUDA ÇÖZÜNÜR FOSFOR PENTAOKSİT |
4 |
SUDA ÇÖZÜNÜR MAGNEZYUMOKSİT (MgO) |
2 |
SUDA ÇÖZÜNÜR DEMİR (Fe) |
0,5 |
SUDA ÇÖZÜNÜR ÇİNKO (Zn) |
1 |
SERBEST AMİNOASİT |
14 |
PH |
1-3 |
KLOR |
0,78 |
Üretimde kullanılan organik ham madde kaynağı bitkisel menşeli aminoasit içeren katı organik gübredir.
Suda, tavsiye edilen konsantrasyonlarda çözünür, hiçbir şekilde çökmez ve kalıntı bırakmaz.
KULLANIM ALANI |
UYGULAMA YERİ |
DOZ |
KULLANIM DÖNEMİ |
BUĞDAY |
YAPRAKTAN |
500 gr/da |
yeterli miktarda su ile karıştırılarak kardeşlenme dönemi başlangıcında verilir. |
ÇELTİK |
YAPRAKTAN |
500 gr/da |
yeterli miktarda su ile karıştırılarak çiçeklenme öncesinde verilir. |
MISIR |
YAPRAKTAN |
500 gr/da |
yeterli miktarda su ile karıştırılarak koçan oluşturma döneminde verilir. |
DAMLA SULAMA |
1000 gr/da |
bitkinin her döneminde kullanılabilir. |
NOT : YAPRAKTAN UYGULAMALARDA 1 DEKAR İÇİN 20-40 LT SU KULLANILABİLİR.
DETAYLI BİLGİ VE SİPARİŞ İÇİN: https://www.tohumgubre.com/organik-gubreler/tarim-gubreleri/tarimsal-urunler/gramino/1/320.aspx
Buğdayın Sulanması Nasıl Yapılmalıdır?
Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu veya en fazla su tükettiği
dönemleri sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Sapa kalkma
Mart sonu, başaklanma Nisan başı ve süt olumu ise Mayıs başına
rastlamaktadır. Buğday öncelikle başaklanma başlangıcı ve süt olumunda
olmak üzere iki kez sulanmalıdır. Ancak suyun pahalı ve kıt olduğu yer
ve durumlarda, bir defa sulamaya olanak verile biliniyorsa sulama
başaklanma başlangıcında yapılmalıdır. Suyun bol olduğu ve kurak geçen
mevsimlerde ise sapa kalkma, başaklanma ve süt olumunda olmak üzere 3
defa sulanmalıdır. Eğer buğday ekim mevsiminde çıkış için toprakta
yeterli nem yoksa ve mevsim itibariyle kurak geçiyorsa ekimde de sulama
yapılmalıdır. Sulamalar toprağın 90 cm derinliği doyuracak şekilde
yapılmalıdır. Sulamalara ne zaman su verileceği ise nem kontrol
çubukları ile kontrol edilebilir. Basit bir 08-10 luk demir "T" çubuk
toprağa bastırılınca 30-40 cm girebiliyorsa sulama yeterlidir. Bu
kontrol suyun bulunduğu yerde yapılmalıdır. |
|
|