Bugün sizlerle evde sebze ve meyve yetiştirmenin altın kurallarını paylaşacağız.
Evde
sebze ve meyve yetiştirmek için gerekli olan şey uygun zaman ve ısı
şartları ile beraber uygun saksı ve yetiştirme ortamının seçilmesidir.
Genellikle 5-10 litre arası saksılar bitkiler için yeterlidir.
Yetiştirme ortamı olarak genel kullanıma hazır torf veya kokopit karışımlarını
kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan saksı, torf ve gübreyi marketlerde
kolaylıkla bulabilirsiniz. Uygun alan seçildikten sonra domates, biber,
patlıcan, marul, havuç, turp, yer elması, patates, yeşil soğan,
sarımsak, maydanoz, dereotu, fesleğen, nane, biberiye gibi sebze ve
faydalı otları hatta çilek ve turunçgiller gibi meyveleri rahatlıkla
evinizde yetiştirebilirsiniz.
TORF TEMİNİ İÇİN: https://www.tohumgubre.com/ithal-torf/park-ve-bahce-urunleri/ithal-torf/1/489.aspx
KOKOPİT TEMİNİ İÇİN: https://www.tohumgubre.com/cocopeat/park-ve-bahce-urunleri/cocopeat/1/490.aspx
Çok sulamayın
Bitki yetiştirirken onların da bir canlı olduğunu unutmamak gerekir.
İster sebze ister meyve isterse de evimizde yetiştirdiğimiz çiçeklerin
temel yetiştirme mantığı aynıdır. Öncelikle saksı drenaj delikleri
mutlaka açık ve suyu dışarıya tahliye için yeterli sayıda ve büyüklükte
olmadır. Bitki toprağını seçerken çok su tutan yetiştirme ortamlarından
kaçınmak gerekir. Yetiştirme ortamının aşırı su tutması veya aşırı
sulama bitkinin tepeden aşağıya doğru bozulmasına sebep olacağı gibi
köklerin kahverengileşmesine ve köklerin gelişiminin durmasına hatta
gerilemesine ve çürümesine neden olur.
Toprağını kontrol edin
Sağlıklı kökler beyaz veya ekru renklidir. Bitki toprağını çok kurutmak
ve susuz bırakmak da bitkiyi strese sokar ve bitkinin bozulmasına hatta
ölmesine neden olur. Bu yüzden sulama için bitki toprağı mutlaka kontrol
edilmeli ve nemini kaybetmiş ise sulanmalıdır. Toprağın nemli kalması
bitki için yeterlidir.
Uygun gübreyi seçin
Bitkiler evde belirli bir kapta yetiştirildiği için yetiştirme
ortamındaki besinler bir süre sonra bitecektir. Bu yüzden bitkilere
uygun olan gübreleri vermekte fayda vardır. Bitkilerin iç mekanda
olduğunu düşünürsek çiftlik gübrelerinin koku yapma ihtimali fazladır.
Bu sebeple en kolay ve garanti yol organik sıvı gübreleri kullanmaktır.
Gübrelerin üzerinde yazan dozajları aşmamak temel ilke olmalıdır. Zira
aşırı gübreleme bitkinin büyük olasılıkla zarar görmesine neden olur.
Pencere önleri en ideal yer
Bir diğer konu bitkiyi uygun yere yerleştirmektir. Genellikle pencere
önleri bitkiler için ideal yerlerdir fakat güneş ışığını uzun bir süre
ve etkili alan pencere önlerinde bitkiler tül arkasında kalmalı ve uzun
süreli direkt güneş ışığından korunmalıdır.
Mutfakta bitki yetiştiriyorsanız dikkat!
Eğer bitkiler mutfakta yetiştiriliyorsa ocak, fırın gibi ısı
kaynaklarından ve üzerlerinde pişen şeylerin buharlarından uzakta
kalmalıdır. Çok yüksek ısı gibi çok soğuk hatta don bitkilerin zarar
görmesine neden olur. Eğer bitkileriniz balkonunuzda ise balkonunuz
kapalı dahi olsa don tehlikesi olan günlerde bitkinizi içeri alın eğer
buna imkan yoksa en azından üzerine kuru gazete kağıdı veya kuru bir
örtü sererek dondan zarar görmesini en aza indirin.
Bitki fidelerini kendiniz de yetiştirebilirsiniz
Bitki fidelerini hazır alabileceğiniz gibi fideleri tohumdan kendiniz de
çimlendirerek yetiştirebilirsiniz. Bunun için yapılması gereken işlem
çok basittir. Derinliği 5-10cm olan ve altında su tahliye delikleri olan
bir kaba yetiştirme ortamınızı serin ve sulayın. Su kabın altından
süzüldükten sonra toprağın yüzeyini düz bir hale getirin ve tohumları
toprağın yüzeyine yerleştirin, tohumların üzerini torf ile yaklaşık
yarım santim kalınlığında örtün. Bundan sonra üst kapak toprağını
spreyleme yöntemi ile ıslatın ve üzerini streç film ile kapatın. Streç
film üzerine kürdan ucu ile delikler açın. Çok karanlık olmayan ve çok
ışık almayan ılık bir ortamda bekletin. Çimlenmenin başlaması ile streç
filmi sökün. Bitki uygun boya geldiğinde köklerine zarar vermeden kabın
içinden alarak saksınıza şaşırtın. Şaşırtma (bitki tohumlarının
yetiştirildiği ortamdan başka bir ortama aktarılma işlemi) sonrası
bitkiler strese girebilir. Özellikle ilk günler bitkilerinizi iyi bir
gözlemleme ile takip edin.