8 Aralık 2015 Salı

Mısır Yetiştirme Teknikleri Nelerdir?

Mısır Yetiştirme Teknikleri Nelerdir?  

 
Mısır Yetiştirme Teknikleri Nelerdir?

Gerek tanesi gerekse de silaj elde etmek için mükemmel özelliklere sahip olan mısır,  insan beslenmesinde ve hayvan beslenmesinde kullanılan önemli ve vazgeçilmez bir bitki türüdür. Özellikle Türkiye’de ekim alanları gün geçtikçe artmaktadır.
Silaj Nedir?
Silaj, yeşil yemlerin havasız yani oksijensiz ortamda bekletilerek ekşitilmesi ve saklanması ana unsuruna dayanan yem depolama yöntemi olarak bilinmektedir. Silaj birçok bitkiden yapılabilmektedir. Yapılan araştırmalar ve bugüne kadar yapılan uygulamalar en kaliteli ve en kolay yapılabilen silajın mısır silajı olduğunu bizlere göstermiştir. Mısır kolay silaj yapılabilen bir bitki türüdür. Aynı zamanda mısır protein ve enerji değeri çok yüksek bir bitkidir. Mısır silajı hayvanlar tarafından sıklıkla ve çokça tüketilir. Diğer silajlara türlerine göre mısır silajının besin değeri çok yüksektir. Mısır silajı iki yıl rahatlıkla saklanabilme özelliğine sahip bir silaj türüdür. Süt inekçiliği başta olmak üzere tüm hayvanların beslenmesinde ciddi bir öneme sahip olan mısır silajı çok karlı hayvancılık için vazgeçilmez unsurdur. Hayvancılık ile uğraşan çiftçilerin ekonomik bir hayvancılık için mutlaka mısır yetiştirmeleri ve mısır silajı yapmaları şarttır.

Mısır Çeşidinin Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Türkiye’de 160’ın üzerinde tescil edilmiş veya üretim izni almış mısır çeşidi mevcuttur. Bunlardan sadece 10-15 mısır türü silajlık olarak tescil edilmiş veya üretim izni almış, diğer çeşitlerin tamamı ülkemizde tanelik olarak tescil edilmektedir.
Bu kadar çok çeşidin içerisinde bölge için uygun çeşitlerin tespiti çok önemlidir. Gelişme süresi bölgenin vejetasyon süresine uygun, emniyetli olgunlaşabilecek çeşitlerin seçilmesi İç Anadolu Bölgesinde büyük önem taşımaktadır. Mısır yetiştiriciliğinde erkencilikle verim arasında genellikle ters bir ilişki mevcut olup, üreticinin giderek geç olgunlaşma eğilimindeki çeşitleri seçerek emniyetli olgunlaşma şartını bile riske sokabilmektedir.
İlimizde çok erkenci çeşitler silaj amaçlı olarak satılmakta, kısa boylu-yaprak sayısı az olan bu çeşitlerde verim önemli ölçüde düşük olmaktadır. Ayrıca özellikle düşük fiyatları sebebiyle hibrid olmayan kompozit çeşitler silaj amaçlı olarak dağıtılmakta olupi, bu çeşitler düşük verime sahip oldukları gibi, sık ekimlerde kısır bitkiler veya düşük taneli koçanlar oluşturarak, düşük kalitede silajlık materyal oluşturmaktadırlar.
GRAMİNO İLE MISIRDA VERİMİNİZİ ARTTIRIN
 MISIR GÜBRESİ
İÇERİK % w/w
ORGANİK MADDE 32
TOPLAM AZOT (N) 8,3
ORGANİK AZOT (N) 0,3
NİTRAT AZOTU (N) 6
AMONYUM AZOTU (N) 1
ÜRE AZOTU (N) 1
TOPLAM FOSFOR PENTAOKSİT (P2O5) 5
SUDA ÇÖZÜNÜR FOSFOR PENTAOKSİT 4
SUDA ÇÖZÜNÜR MAGNEZYUMOKSİT (MgO) 2
SUDA ÇÖZÜNÜR DEMİR (Fe) 0,5
SUDA ÇÖZÜNÜR ÇİNKO (Zn)  1
SERBEST AMİNOASİT 14
PH 1-3
KLOR 0,78


Üretimde kullanılan organik ham madde kaynağı bitkisel menşeli aminoasit içeren katı organik gübredir.
KULLANIM ALANI UYGULAMA YERİ DOZ KULLANIM DÖNEMİ
BUĞDAY YAPRAKTAN 500 gr/da yeterli miktarda su ile karıştırılarak kardeşlenme dönemi başlangıcında verilir.
ÇELTİK YAPRAKTAN 500 gr/da yeterli miktarda su ile karıştırılarak çiçeklenme öncesinde verilir.
MISIR YAPRAKTAN 500 gr/da yeterli miktarda su ile karıştırılarak koçan oluşturma döneminde verilir.
DAMLA SULAMA 1000 gr/da bitkinin her döneminde kullanılabilir.

NOT : YAPRAKTAN UYGULAMALARDA 1 DEKAR İÇİN 20-40 LT SU KULLANILABİLİR.


Gramino, özellikle buğday , mısır ve çeltik üretimi için aminoasitli bitki besleme aparatıdır. Özellikle buğday mısır ve çeltik için üretilmiş bir bitki gübresidir.
Doğal bitkisel kaynaklı olan bu gübre, bitkisel kaynaklı aminoasit içerir.
İçeriğinde bulunan yüksek orandaki mikro elementler aminoasitlerle şelatlanmıştır.
Bu doğal bitki gübresi ile bitkilerde enerji üretimini teşvik ettiği için stres faktörlerinden bitkiler etkilenmez.
Stres koşullarında bitki beslemesini enerji seviyelerini üst düzeyde tuttuğu için verime etkisi büyüktür.
Bitkilerde su dengesini sağlar.
Yüksek oranda mikro element içerdiği ve enerji üretimini teşvik ettiği için hastalıklara karşı daha dayanıklı bir yapı oluşturur.
Yüksek oranda organik madde içerdiği için buğday da glutene, çeltikte ise randımana etkisi yüksektir.


Resimde görüldüğü gibi buğday, mısır ve çektikte mucize etkiyaratan graminonun buğday başağı üzerindeki etkisi. Gramino buğdayın büyümesini tetiklemiş ve başağın diğer buğday başağına göre ne kadar büyümesini sağladığı resimde görülmektedir.






Tanelik mısırda çeşit dikkat edilecek hususlar neledir?

1. Olgunlaşma süresi,
2. Koçan özelliği,
3. Yatmaya dayanıklılık,
4. Zaralı ve hastalıklara dayanıklılık,
5. Ekim sıklığına tepkisi,
6. Sıcak ve soğuğa toleransı,
7. Melez durumu,
8. Kuruma hızı yüksek,
9. Yüksek verimlilik ve düşük hasat nemi
10. Kullanım amacına uygun (tane silaj) olmalıdır.

Kaynak: https://www.tohumgubre.com/misir-yetistirme-teknikleri-nelerdir/59/9/0.aspx