Çim ekiminde toprağın sıcaklığı önemlidir. Toprağın sıcaklığı kışlık çim tohumlarında 20 C0 ile 25 C0 arasında olmalıdır. Yazlık çim tohumlarında ise 30 C0 kadar olmalıdır.
Bitkilerde Hangi Tür Gübreyi Ne Zaman Kullanmalıyım?
Bitkilerde gübrenin bitki bünyesine alınması işlemi toprağın sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir. 15 C0 nin altındaki sıcaklıklarda bitkinin azot alımı düşmektedir. Bu nedenle bitkiye fosfor ve potasyum ağırlıklı gübreler verilmelidir. Kış ayların NPK oralarına bakıldığında azot orano düşük gübreler yani fosfor ve potasyum oranları yüksek olan gübreler kullanılmalıdır. İlkbahar aylarında dengeli gübreler yani azot, fosfor ve potastum oranları birbirine yakın veya aynı olan gübreler kullanılmalıdır. Ayrıca yaz dönemlerinde ise azot oranı yüksek olan gübreler kullanılmalıdır.
Bitki veya Çim Ekiminden Önce Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalıdır ?
İlk olarak toprağın sert olan tabakası yumuşatılmalıdır. Bunun için toprak çapalanmalıdır. Daha sonra tırmık yardımı ile kesek ve taşlar toplanmalı ve düz bir zemin oluşturulmalıdır. Eğer toprakta yabancı ot varsa çapalamadan önce yabani ot ilacı kullanılarak yabani otlardan kurtulmak gerekmektedir. Yabani otlar ilaç ile kurutulduktan sonra çapalama yapıldığı takdirde daha iyi sonuçlar alındığı görülmüştür.
Toprak Hazırlığı Sırasında Hangi Gübre Kullanılmalıdır ?
Toprak çapalandıktan sonra kesek ve taşlar temizlenir. Ardından ekilecek olan bitkinin köklenmesinin sağlam olması için fosforu yüksek olan gübreler kullanılır.
Kış Döneminden Bahar Dönemine Geçiş Sırasında Çimlerin Geçiş Dönemini Rahat Atlatması İçin Hangi Gübre Kullanılmalıdır ?
NPK oranı yani azot, fosfor ve potasyum oranı dengeli olan gübre kullanımı ile çimlerin geçiş dönemini rahat atlatması sağlanır.
Çimlerin Sulanması Ne Şekilde ve Ne Sıklıkla Olmalıdır ?
Sıcak yaz dönemlerinde sabah ve akşam sulamanın yapılması tavsiye edilmektedir. Fakat poyrazın çok olduğu bölgelerde öğlen saatlerinde serinletmek için kısa süreleri sulama yapılması tavsiye edilir. Bunun nedeni ise poyraz ile bitki çok fazla su kaybetmektedir. Bu serinletme suyu ile bitki kaybettiği suyu kazanacaktır. Kış aylarında ise çim sadece sabah sulaması ile sulanır.
Çim Biçimi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır ve Çimin Boyu Ne Olmalıdır ?
Çim biçme sıklığı direkt olarak kullanılan gübre ile değişmektedir. Azot bitkinin uzamasını sağlayan bir gübredir. Bu nedenle azotlu gübre kullanılan çim alanlarda haftada 2 kere çimin biçilmesi gerekir. Çim biçiminde dikkat edilecek bir diğer husus ise çim boyunun 3 cm uzunluğu geçmemesi gerektiğidir. Uzun çim istenmemesinin sebebi ise, çimdeki boyun ne kadar uzun olursa o kadar fazla mantari hastalıklara yakalanma riskinin olmasından dolayıdır.
Çim Ekilecek Alanda Ne Tür Toprak Kullanmalıyız ?
Çim ekiminde kullanılacak toprağın özellikleri önemlidir. Çimde su tutma kapasitesi yüksek olan toprak kullanılması en uygunur.
Çim Ekiminden Önce Ne Kadar Toprak İşlenmeli ve Hazırlanmalıdır ?
Çim ekiminin yapılmasından önce, çim ekilecek olan alanda 13-15 cm ye kadar derine kadar toprak işlendiği takdirde, ekilecek olan çimin kökleri toprağın içinde daha serbest ve rahat hareket edeceğinden dolayı daha sağlıklı ve sağlam bir çim yapısı oluşturulmuş olur.
Çim Tohumu Metrekare Başına Ne Kadar Olmalıdır ?
Genel olarak metrekare alan başına 50 gr kadar çim tohumu kullanılması tavsiye edilmektedir.
Sık Kullanıma Dayanıklı ve Su İhtiyacı Az Olan Çim Tohumları Hangileridir ? Karışım Oranları Nelerdir ?
Bu kriterlerde çim tohumları kullanılacak bölgeye göre değişmektedir. Akdeniz bölgesi için tavsiye ettiğimiz çim tohumu; bermuda grass çim tohumudur. Bu tür hem basılmaya ve sık kullanıma karşı oldukça dayanıklı bir üründür hem de az susuzluğa oldukça dayanıklıdır. Akdeniz bölgesinin dışında kalan bölgelerde ise festuca türleri az su isteyen bir çim türüdür. Festuca çim türü bunun yanında basılmaya ve sık kullanıma da oldukça dayanıklı bir çim türüdür. Çim Tohumlarının Ekiminde Kullanılması Gereken Gübreler Hangileridir ?Çim tohumu atılıp, kapak toprağı da yapıldıktan hemen sonra NPK oranlarında fosforu yüksek olan gübreler tercih edilmelidir.
Deniz Kenarında ve Tuzlu Toprağa Sahip Olan Bir Alanda Hangi Çim Tohumu Ekimi Yapılmalıdır ? Deniz kenarında tuzlu toprağa sahip bir alana çim ekimi yapılacak ise bu alana bermuda grass türü çim ekimi tavsiye edilmektedir.
Çimlerde Yavaş Salınımlı Gübre Kullanılmasının Nedeni Nedir ?Konvansiyonel gübreler ilk olarak yeraltı sularına karışmaktadır ve yeraltı sularını kirletip tuzluluğunu arttırmaktadır. Konvansiyonel gübrelerin bitkiyi yakma olasılığı çok yüksektir ve bu tür gübrelerde gübrenin 3 te 1 lik oranı havaya, 3 te 1 lik oranı suya ve geri kalan 3 te 1 lik oranı ise bitki bünyesine girmektedir. Bitki bu nedenle hızlı bir şekilde uzamaktadır. Bu nedenle çimlerinizi haftada en az 2 kere biçmek gerekmektedir. Ayrıca konvansiyonel gübreler çime atıldıktan hemen sonra bol su ile sulamak gerekmektedir. Kontrollü salınımlı gübrelerde ise sulama yaptığınız kadar gübre geçişi olacağından çim uzamaları kontrollü olacaktır ve sadece 2 haftada 1 kere çimleri biçmeniz yeterli olacaktır. Yavaş salınımlı gübreler toprak altı kirlenme oluşturmazlar. Yavaş salınımlı gübreler sülfür kaplı olduğundan dolayı toprağın pH sını düzenler. En mühim ve etkili özelliği ise gübreleme işlemini yalnızca 16 haftada 1 yapmanız yeterli olacaktır. Bitkilerin yanma riski olmadığından hergün nasıl sulama yapılıyorsa o şekilde yapılması yeterli olacaktır.
Çim Alanlarında Hayvan Gübresi Kullanımı Ne Kadar Doğru Bir Yaklaşımdır ?Hayvan gübresi kullanımı çim alanlarda uygun değildir. Bunun başlıca nedeni ise hayvansal gübre kullanımında yabani otların çoğalmasına neden olur. Yabani ot ilacı kullansanız bile hayvan gübresi kullandığınız takdirde hiç yabani ot ilacı kullanmamış gibi yabani ot oluşumu meydana gelir. Ayrıca çim alanlarda hayvansal gübre kullanımı mantari hastalıkların da oluşmasını tetikler. Hayvansal gübrelerde çimin işine yarayan hiçbir mikroelement bulunmamaktadır. Hayvansal gübrenin tek faydası sıcak tuttuğu için çimin rahat ve hızlı çıkmasını sağlar. Bunu da steril torflarla yapmanızı öneririz.
Kompoze Gübreler ve Yavaş Salınımlı Gübreler Arasındaki Fark Nedir ?Kompoze gübrelerin toprakta kalma süresi 3 hafta olmasına rağmen yavaş salınımlı gübrelerde ise toprakta bekleme süresi 16 haftadır.
Kompoze gübrelerde çim biçme sıklığı haftada 2 kere iken yavaş salınımlı gübrelerde 2 haftada 1 keredir.
Kompoze gübrelerde toprak yapısı çoraklaşırken, yavaş salınımlı gübrelerde toprak yapısı kaplamalarından dolayı pH dengesi sağlanır.
İbreli Bitkilerde İç Kurumaları Engellemek İçin Hangi Mikroelementler İle Takviye Yapılmalıdır ?İç kurumaların durdurulması için ilk olarak bakır içerikli bir gübre ile takviye yapılmalıdır. Daha sonra, demir, mangan ve çinko içerikli bir gübre uygulaması yapılır. Bu uygulama ile sürgünlerin oluşması sağlanır. Bu uygulama birer hafta ara ile yapraktan ve topraktan yapılabilir. Bu uygulama 3 kere tekrarlandığında en iyi sonuca ulaşılacağı görülecektir.
Süs Bitkilerinde Yer Değiştirilme İşlemi Ne Zaman Yapılmalıdır ? Bitkilerde Stres Giderici ve Adaptasyon Arttırıcı Olarak Kullanılması Önerilen Besinler Nelerdir ?Süs bitkilerin yer değiştirme işlemi iki zamanda yapılabilir. İlkbahar aylarında sıcaklar tam başlamadan ya da sonbahar aylarında soğuklar bastırmadan yapılmalıdır. Stres giderici ve adaptasyon arttırıcı olarak da amino asit ve fosfor bakımından yüksek gübreler kullanılması uygun olacaktır.
Herdem Yeşil Bitkilerde Gübre Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?Herdem yeşil bitkilerde gübre seçimi yaparken azot oranı yüksek gübreler seçmek gerekmektedir. Bunun yanında gübrenin içerisinde fosfor ve potasyumun yanında mikroelement içeriği de yüksek olan gübreler olmalıdır. Mikroelementlerden demirin çok olması bitkinin yeşil renginin canlı ve koyu olmasını sağlayacaktır.
Çiçekli Bitkiler İçin Gübre Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir ?Çiçekli bitkilerde gübre seçimi yaparken fosfor ve potasyum oranı yüksek olan gübreler seçilmelidir. Azot oranu düşük olmalıdır. Fosfor kullanımı bitkide çiçek oranını arttırmaktadır. Potasyum ise çiçeklerin daha iri ve canlı olmasını sağlamaktadır.
Fidanlarda Gübre Kullanımı Nasıl Olmalıdır ?Fidanlarda gübreleme yaparken granül haldeki veya toz haldeki gübreler gövdeye değmeyecek şekilde ve taç izdüşümlerine atılmalıdır. Sıvı gübreler ise bitkinin yapraklarına gelecek şekilde sprey şeklinde uygulanmalıdır.
Meyve Ağaçlarının Bol Çiçek Açması İçin Ne Yapılmalıdır ?Meyve ağaçlarının çiçek sayısını arttırmak için fosfor içeriği yüksek olan gübreler kullanılmalı ve çinko içeriğinin de olması gerekmektedir.
Kirazların İri ve Kırmızı Olmasını Sağlamak İçin Ne Yapılmalıdır ?Meyve ağaçlarında meyvelerin iri ve daha sağlıklı aynı zamanda da daha verimli hasat almak için potasyum içerikli gübrelerin kullanılması gerekmektedir.
Toprak Havalandırmasının Önemi Nedir ? Toprak Havalandırması Ne Zaman Yapılmalıdır ?Toprağın havalandırılması işlemi bitkinin köklerini rahatlatmak amaçlı yapılan bir işlemdir. Toprağın havalandırılması ile toprağın sertliği kırılır. Toprağın sertliği kırılınca hava ve su dengesi kurulur. Toprağın havalandırılması için genelde ilk bahar ve son bahar ayları tercih edilmelidir.
Villa Bahçelerinde ve Spor Alanlarında Kullanılan Çim Türleri Arasındaki Fark Nedir ?Spor alanlarında kullanılan çimlerin seçiminde şu kriterlere dikkat edilmelidir. Spor alanlarında kullanılan çimler hastalıklara karşı dayanıklı olmalıdır. Ayrıca spor alanlarında kullanılan çimlerin aşırı kullanıma da dayanıklı olması gerekmektedir. Çimlenme hızı olduça yüksek ve kardeşlenmeleri de hızlı olmalıdır. Bunun yanında spor alanlarında kullanılan çimlerin boylanmasının yavaş olması da gerekir. Villa bahçelerinde ise istekler doğrultusunda spor alanlarında kullanılan çim türleri kullanılabilir.