9 Kasım 2015 Pazartesi

Organik Tarım


Organik tarım ve organik gübre kullanımı ile ilgili bilgilendirme.
Organik tarım nedir?

Organik tarımın temel ilkeleri nelerdir?
  • Organik Tarım Nedir?

  • Organik tarım nedir sorusunun cevabı; ürün yetiştirilmesi, ürünün toplanması, ürünün hasat edilmesi, ürünün kesim işlemi, ürünün işlenmesi, ürünün tasnifi, ürünün ambalajlama, etiketleme işlemi, muhafaza edilme durumu, depolama alanı ve depolama ortamı, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde kullanımının olmaması veya tarım ilacı kullanılmadan yapılan tarım "organik tarım" olarak tanımlanır.

    Üretim sırasında gerçekleşen tüm işlemler, ilgili kuruluşlarla yeterliği onaylanmış kurum veya kuruluşlar tarafından, kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının aracılığı ile, laboratuvarların ulusal ve uluslararası kabul görmüş olan ve onaylı olan teknik kriterlere göre değerlendirilmesi gereklidir ve yeterliğinin onaylanmasını ve düzenli aralıklarla denetlenmesi söz konusu olan bir durumdur.

    Kısa adı ETO olan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği'nin web sitesinde yapılan tanıma göre ise organik tarım; "ekolojik tarım, tarımsal üretimde yanlış uygulamalar sonucu bozulan doğal dengeyi korumayı amaçlayan alternatif bir üretim yöntemidir. Bu yöntemde sentetik gübre, ilaç, büyüme maddeleri ve genetik yapısı modifiye edilmiş organizmalar (GMO) kullanılmadan verim ve kalite sürekliliği sağlanır."
     
  • Bu üç kelime, "Organik", "ekolojik", "biyolojik" kelimeleri aynı anlama mı geliyor?

  • 1 Aralık 2004 yılında kabul edilen 5262 sayılı olan Organik Tarım Kanunu'na göre, "organik" kelimesi "ekolojik" ve "biyolojik" kelimeleriyle eşdeğer anlamı ifade etmektedir.

  • Organik Tarımın yapıldığı arazilerin özellikleri nasıl olmalıdır?

  • Organik üretim yapılacak arazinin şu özelliklere sahip olması gerekmektedir; geleneksel üretim yapılan tarım bölgelerinden, işlek otoyul ve anayollardan, çalışır durumda olan ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden ve kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı çöp depolama alanlardan, kirletici atıklar içeren ve canlı yaşamını da olumsuz etkileyen akarsu ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması kesinlikle gerekir. Bu mesafeler kontrol kuruluşu tarafından incelenir ve belirlenir.

  • Organik tarımın temel ilkeleri nelerdir?

  • Kısa adı ETO olan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği'nin web sitesinde yapılan tanıma göre;

    Ekolojik Tarımın Temel İlkeleri Şunlardır:
    - Kesinikle doğal çevre ile tam uyumlu olarak üretim yapmak,
    - Çiftlik veya yerel kaynakların kullanımına dayananve  kendine yeterli kapalı bir sistemin çevreye uyumlu bir şekilde oluşturulması,
    - Nihai ürün yerine tüm üretim sürecinin tam anlamıyla kontrol edilip ürünün sertifikalandırılması,

    Bitkisel Üretimde Temek İlkeler Şunlardır:
    - Gerektiğinde ve uygun yöntemlerle toprak işleme sistemlerinin oluşturulması,
    - Topraktaki organik maddenin korunması ve verimliliğinin korunması,
    - Kesinlikle ve kati surette kimyasal gübre yerine toprak verimliliğinin ekim nöbeti, yeşil ve organik gübreler ile sağlaması gerekmektedir,
    - Tohum seçiminde dikkatli davranılmalı, dayanıklı, sağlıklı tohum ve bitki çeşitlerinin seçimi itina ile yapılmalıdır,
    - Uygun ekim-dikim yöntemleri ve zamanının en iyi şekilde belirlenmesi,
    - Bitki direncinin mümkün olduğunca arttırılması, hastalık ve zararlılara karşı gerektiğinde kültürel ve biyolojik yöntemler ile organik kökenli prepatların kullanımının sağlanması gerekmektedir, 
    - Yabancı otların kontrolünde ekim nöbeti, mevcut bitkilerinin morfolojik özellikleri gibi yöntemlerin ele alınıp gerektiğinde uygun mekanik yöntemlerin kullanımının sağlanması,
    - Hasat yapılırken ekolojik yöntemlere uygun hasat yapılmalı , ekolojik yöntemlere ait depolama ve dağıtım yapılması gerekmektedir,
    - Ekolojik işletme esaslarına bağlı kalınarak bitkisel üretim ve organik tarım yapılmalıdır,

    Hayvansal Üretimde Temel İlkeler Şunlardır:
    - Sağlıklı hayvan yetiştiriciliği konusunda uygun ortamların sağlanması,
    - Hayvan barınaklarında uygun yaşam koşullarının sağlanması,
    - İşletmede yemlerin üretilmesi ve organik yemlerden kati surette yararlanmanın sağlanması,
    - Damızlık ve ırk seçiminde ekolojik uygunluğunun olması.

  • Organik tarımda bitkiler zararlılardan nasıl korunmaktadır?

  • Organik tarımda kesinlikle şu ürünlerin kullanımı yasaklanmıştır: sentetik kimyasal maddelerin (örn. genel gübreler, kimyasal ot ilaçları, kimyasal bitki koruma ürünleri, insektisitler ve zararlı pestisitler) kullanımı yasaklanmıştır. Bitkiler öncelikle seçilirken hastalıklara dirençli türlerin seçilmesi ve o bitkiye uygun olan toprak işleme metotları vasıtasıyla korunmaktadır. Bunlar: 

    - Ürün rotasyonu, örneğin aynı arazide ardışık olarak aynı ürün kesinlikle yetiştirilemez, yetiştirilse bile hiçbir surette verim alınamaz. Bu metodun temelini oluşturan mantık şudur, parazitler gelişemez ve ölürler ve bitki besinleri aşırı olarak tüketilmez. 

    - Sıra çalıları ve ağaçların dikilmesi ile sadece peyzajı daha hoş hale getirmez.

    - Ara ürün yetiştirmede, örneğin bir ürün diğerlerinin parazitleri tarafından aşırı tüketiliyorsa, farklı ürünlerin paralel işlenmesi gerekmektedir. 

    Organik tarım, iyi bozunmuş olan gübre ve organik kompostlar (örn. çimen vb.) ve yeşil gübre gibi doğal gübreleri kullanır. Örnek olarak bu amaç için dikilmiş yonca ve hardal gibi bitkilerin toprağa karıştırılması olarak verilebilir.

    Bitkileri hastalık ve bitkiye zarar veren  zararlılardan korumak gerektiğinde, bitkisel, hayvansal veya mineral bazlı doğal maddeler kullanılır, örnek verilecek olursa bitki ekstraktları, faydalı predatörler, kaya unu veya toprak yapısını ve kimyasal kompozisyonunu ıslah eden ve bitkileri kriptogamik saldırıdan koruyan doğal mineral maddeler kullanılması uygundur. 

    Organik toprak işleme teknikleri çiftlikte doğal dengeyi düzenler. Bununla beraber, parazit saldırısı veya diğer zıt faktörler meydana gelebilir, operatör sadece Avrupa Birliği Yönetmeliği ("pozitif liste" diye adlandırılır) tarafından izin verildiği açıkça ifade edilmiş doğal orijinli maddeleri kullanmak zorundadırlar. 
  • Kaynak: https://www.tohumgubre.com/organik-tarim/43/9/0.aspx