10 Mart 2015 Salı

Organik Tarım Nedir ve Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Organik tarım, bitkinin nöbetleşmesi , yeşil gübre, kompost, "biyolojik zararlı kontrolü" nü içeren ve toprak üretkenliğini sağlamada her koşulda mekanik işlemeye dayanan; sentetik ve suni gübre, zehirli ve zararlı olan pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını tamamen reddeden veya az miktarda kullanılmasına izin vererek sınırlayan tarım yöntemidir. Organik tarımda toprak ve su gibi yaşadığımız doğal çevrenin tarım eliyle kirletilmesini ve yok edilmesini engellemek, temiz malzeme ve teknikler kullanılarak üretilen tarım ürünleri ile insan, hayvan ve çevrenin sağlığı üzerinde olumlu katkı sağlamak amaçlanarak yapılan tarım türüdür.
Dünya üzerinde 1990'dan beri organik ürün pazarı hızlı bir artış göstermiş ve dünyada 2007 yılında 46 milyar dolara ulaşmışan bir hacim meydana gelmiştir. Bu talep artışı nedeniyle, organik üretim yapılan tarım alanlarının artışına yol açmıştır.Dünyada yaklaşık olarak 32.2 milyon miktarda organik üretim yapılmaktadır ve toplam tarım alanlarının %0.8'ini temsil etmektedir. Ayrıca, 2007 yılında doğadan toplanan organik ürünler 30 milyon miktardan hasat edilmektedir.




Bu yöntemde uygulanarak çevreye veya insan sağlığına olumsuz etkiler yapan kimyasal gübre, ilaçlama, hormon uygulamaları gibi verim artırıcı yöntemler kullanılmaz. Organik tarım doğal üretim yöntemlerinin günümüz agronomik bilgiler ışığında yapılmasıdır. Organik tarımda izin verilen kimyasal elementlerin toprağa ilave edilmesi, elementer kükürt gibi ekolojik sisteme ve insan sağlığına zararlı kabul edilmeyen ilaç uygulamaları yapılması mümkündür. Ekolojik (organik) üretim yapan bir çiftçi, uluslararası bir denetleme şirketi tarafından verilen sertifikayı almak zorundadır. Bu sertifikayı alabilmesi için ürünlerini gerekli koşullarda üretmelidir. Gerekli koşullar sağlandığında bu denetçi firmalar ürünü denetleyerek sertifika verirler. "Ekolojik tarım" ismi üzerinde önemli anlaşmazlıklar vardır. Bu yöntem ile üretilen ürünlerin ekolojik kelimesi ile bir bağı olmaması sebebiyle "Organik tarım" daha doğru bir isim olarak kabul edilmektedir.
Türkiye'de organik tarım 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve ilgili yönetmelik çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kontrol ve denetimi altında yapılabilmektedir.
Organik tarım yöntemleri birçok ülkede yasa ve kurallarla çerçevesinde yönetilmekle beraber, standartların büyük bölümü bir şemsiye organizasyonu olan 1972'de kurulan IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements - Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu) tarafından oluşturulmuştur. IFOAM, organik tarımın amacını şöyle tanımlamıştır:

« "Organik tarım toprakların, ekosistemin ve insanların sağlığının sürdürülmesini sağlayan bir üretim sistemidir. Olumsuz etkilere yol açan girdilerin kullanımına karşı ekolojik süreç, biyoçeşitlilik ve bölgesel koşullara adapte olmuş döngüye dayanmaktadır. Organik tarımın hedefi gelenek, yenilik ve bilimi birleştirerek paylaştığımız çevreye faydada bulunmak ve adil ilişkilerle yaşamın içinde yer alan herkes için iyi bir hayat sağlamaktır." »
Zirai tarım ilaçlarının ve kimyevi gübrelerin bazı zararlı sonuçlarına karşı, İnsan ve çevre için sağlıklı tarım uygulamalarının resmi adıdır. Yetiştirici, doğal tarım uygulamaları yapıyor olsa bile, sertifika kuruluşları tarafından denetlenip onay almadan, "organik tarım" terimini kullanamaz. Organik Sebze Yetiştiriciliğinde, zararlı zirai ilaç ve kimyevi gübre yerine başka araçlar kullanarak verim elde edilir.


Temel Yöntemler:
  • Doğal gübre kullanımı; kompost yapma, doğal hayvan gübreleri, yeşil gübre
  • Kardeş bitkiler - companion planting- ; Bazı bitkiler birbirlerini korurlar, örneğin kadife çiçeği birçok sebzenin köklerini nematod zararlılarından korur.
  • Değiştirerek ekim; Her mevsim, belli bir bölgeye, topraktan değişik istekleri olan bitkileri dikmek.
  • Zararlıları yok eden canlılara (kuşlar, kurbağalar, uğurböcekleri, yılanlar vb) çekici gelecek uygulamalar; Biyolojik çeşitlilik, barınma ve korunma olanakları sağlama.
  • Malçlama; Zararlı ot gelişimini engelleme ve toprak nemini ve yapısını koruma- geliştirme amaçlı, organik veya plastik malzemelerle yapılan örtü uygulaması.
  • Damla sulama
  • Pestisit kullanımı; Organik tarımda pestisit kullanımı izin verilen birkaç istisna dışında kesinlikle yasaktır, bunlar; Bacillus turigensis ( bir bacteriel toksin), pyrethrum, rotenone,bakır sülfat ve zirai kükürttür.
Organik tarım yapılabilmesi için organik tarımda kullanılabilir sertifikaya sahip organik gübreler kullanılmalıdır.

ORGANİK TARIMDA KULLANILABİLİR SERTİFİKALI GÜBRELER:


DOPİNG 

BİTKİSEL MENŞELİ SIVI ORGANİK GÜBRE
  • DO-PING tamamen bitkisel kaynaklı bir bitki besinidir.
  • DO-PING yüksek organik madde içeriği sayesinde  toprağın yapısını düzenler. Yararlı mikroorganizmala populayonunu arttırma özelliğine sahip organik içeriği yüksek organik gübredir.
  • DO-PING su ile her oranda karıştırılabilir ve toprağa uygulanır. Her türlü sulama sisteminde kolayca uygulanabilir.
  • Damla sulama sistemlerinde memelerde tıkanma yapmayan organik bitki besinidir.
Üretimde kullanılan organik hammadde kaynağı şilempedir.



CİTO COMBİ


TOPRAKTAN UYGULAMA

Sebzelerde ve çiçekli bitkilerde, seralarda ve açık alanlarda: fidelerin dikime hazırlama aşamasında fideliklere 100 cc/100 lt su, fidelerin şaşırtılacağı alana 200-300 cc/da
Meyve ağaçlarında (zeytin, narenciye, ...): ağaç köklerinin iz düşümüne gelecek şekilde ağaç başına 300-350 cc topraktan uygulanması gerekenbitki gübresidir.
Endüstri bitkilerinde (patates, pamuk, şekerpancarı,..): vejetasyon ilk dönemlerinde ve mikro element eksikliğinin gözlemlendiği dönemlerde 300 cc/da uygulanması gereken sıvı formda organik gübredir.

Çim alanlarında, saksılı bitkilere: Çim biçildikten sonra m2 ye 0,5-1 cc gelecek şekilde yani (0,5-1 lt/da) çim alanına Cito-Combi uygulaması yapılır. Organik gübreyi uygulamadan sonra çim alanı bol su ile sulanır. 10-20 cm çapındaki saksılara 3-5 cc, 20-30 cm çapındaki saksılara 5-7 cc topraktan uygulama yapılır ve bol su ile sulanır.

YAPRAKTAN UYGULAMA

Süs bitkilerinde: küçük boylu süs bitkilerine 100 litre suya 50-80 cc, orta boylu süs bitkilerine 100 litre suya 100-120 cc Cito-Combi organik gübresi homojen bir şekilde karıştırılarak yapraktan uygulandığı zaman başarılı sonuçlar elde edilir.

Sebzelerde:100 litre suya 100-150 cc

Meyve ağaçlarında:100 litre suya 150-200 cc

Tahıllar :100 litre suya 200-250 cc

Organik içerikli organik gübredir. İçeriğinde serbest aminoasit bulunan bir bitki gübresidir. Yapraktan ve topraktan uygulanabilme özelliği ile kolay uygulanabilir bir gübredir. Klorofil oluşumunda bitki için vazgeçilmez bir mikroelement kaynağıdır. Çeşitli ürünlerdeki demir eksikliklerini (kloroz) gidermek için kullanılabilir.

Cito combi organik bitki besini içeriğinde %5 oranında  amin azotu bulunur. Yüksek oranda mikro besin maddeleri içeren , bitkilere hiçbir zararı dokunmayan, üstün kalitede ürün elde edilmesini sağlayan ve iz element noksanlığından dolayı meydana gelen besin noksanlıklarının oluşmasını engelleyen bir gübredir. Cito combi muhteşem etkileri görebileceğiniz sıvı formda bir yaprak gübresidir.



CİTO-FER

Organik içerikli olan Cito - Fer bitki gübresi, içeriğinde serbest aminoasit bulundurmaktadır.
Cito-Fer doğal bitki gübresi içeriğinde %6 oranında amşn azotu bulundurmaktadır.
Topraklar demir açısından zengin olmakla beraber, ortamda Ca ve Mn elementlerinin fazla olması durumunda demir eksikliğine neden olmaktadır. Cito Fer toprakta herhangibir elementle tepkimeye girmeden topraktan kolaylıkla alınır. 
Klorofil oluşumunda bitki için vazgeçilmez bir kaynak ve doğal bir gübredir.
Fotosenteze, protein ve karbonhidrat oluşumuna, solunuma ve çoğu enzimin faaliyetine yardımcı olur.
Çeşitli ürünlerdeki demir eksikliklerini (kloroz) gidermek için kullanılan etkili ve doğal içerikli bir gübredir.
İÇERİK w / w
SUDA ÇÖZÜNÜR DEMİR (Fe) % 6

Kullanım AlanıDozKullanım Dönemi
Tarla bitkilerinde (yapraktan)
Kanola, pamuk, buğday
200-250 cc/100 lt suBitki çıkışının gerçekleşmesinden sonraki 6 . haftada uygulanır. 20. haftada uygulama tekrarlanabilir.
Narenciye (damlamadan)400-500 cc/daİlkbahar ve sonbahar dönemlerinde
Ağaçlarda kloroz görüldüğü dönemlerde
Kabakgillerde
Yapraktan
Damlamadan
200 cc/100 lt su
400 cc/da
Bitkinin gelişme döneminde
Yapraklı bitkilerde
Yapraktan
Damlamadan
200 cc/100 lt su
400 cc/da
Bitki çıkışının gerçekleşmesinden sonraki 6 . haftada veya bitkinin toprağa şaşırtılmasından sonraki dönemde uygulanır.
Sert çekirdekli meyve ağaçlarında (şeftali, kiraz, kayısı,..) yapraktan200-250 cc/100 lt su
Meyve ağaçlarında kloroz görüldüğünde uygulanır, gerekirse tekrarlanır. En iyi uygulama zamanı ilkbaharda tomurcuk ve çiçekler açılmadan önceki dönemlerdir.
Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında (elma, armut, ayva,...) Yapraktan200-250 cc/100 lt su
Meyve ağaçlarında kloroz görüldüğünde uygulanır, gerekirse tekrarlanır. En iyi uygulama zamanı ilkbaharda tomurcuk ve çiçekler açılmadan önceki dönemlerdir.
Çileklerde
Yapraktan
200 cc/ 100 lt suBitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde 20 gün aralıklarla
Sebzelerde
Yapraktan
Damlamadan
200 cc/100 lt su
200-400 cc/da
Bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde 14 gün aralıklarla
Bağlarda
Yapraktan
Damlamadan
150-200 cc/100 lt su
300-400 cc/da
Bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde 14 gün aralıklarla
Süs bitkilerinde, yapraktan100-150 cc/100 lt suBitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde 14 gün aralıklarla
Muz, damlamadan300 cc/daBitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde 14 gün aralıklarla

Cito Fer,organik şelatlı demir çözeltisidir.
Bitkide klorofil oluşumu için gereklidir. Fotosentez ve protein oluşumu için mutlaka gerekli olan bir bitki besinidir.
EDDHA şelatı bulundurmadığından yapratktan da uygulanabilme özelliği ile kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Herhangibir yakıcılığı olmayan bir gübredir.
Çeşitli ürünlerdeki demir eksikliklerini  (kloroz) gidermek için kullanılır. Kullanıldığı tüm bitkilerdeki yeşil aksama koyu yeşil renk, daha fazla tomurcuk ve çiçek oluşumunu sağlayarak yüksek  verim ve kaliteli ürün elde edilmesini sağlar.
Cito Fer, %6 oranında  amin azotu içeren kuvvetli ve güçlü bir bitki gübresidir.
Cito Fer'in yapraktan uygulanabilir olması yüksek pH'lı ve kireçli topraklarda uygulanabilirliği kolay olan güçlü ve etkili bir bitki besinidir.

Pinterest'te TohumGübre adlı kullanıcının profilini ziyaret edin.